Hello kawan-kawan,
Making Marshmallow
Bahan-bahn bergantung kepada saiz yg hendak anda buat dan potong
- 1/4 cawan tepung jagung
- 1/3 cawan confectioner sugar
- 21gm gelatin
- 1/3 cawan air
- 2/3 cawan gula
- 1/2 cawan corn syrup (glucose syrup)
- secubit garam
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Perwarna (ske hati/optinal)
- Ayak kan tepung jagung bersama confectioner sugar, biarkan ditepi dahulu.
- Satukan gelatin bersama air, biarkan terendam sekejap dlam 4-5 minit . Kemudian masukkan gula,cair kan gula dengan api kecil sehingga gula larut.
- Ambil bekas lain, satukan bancuhan gelatin tadi, corn syrup, vanilla, garam dan pewarna. Pukul dengan speed paling laju selama lebih kurang 10-15 minit.
- Sediakan loyang lebih kurang 8x8 inci. Sapukan sedikit minyak jgn byk2, kemudian taburkan sedikit tepung jagung & confectioner sugar tadi. taburkan pada keseluruhan dalm loyang.
- Tuang bancuhan ke dalam loyang, kemudian biarkan mengeras sehingga lebih kurang 2-3 jam.
- Bila dah rasa da siap, potong dengan pisau basah ataupun terap dengan acuan yang telah dibasahkan dengan air.
- Salutkan dengan lebihan tepung jagung & sugar tadi. Biarkan betul2 kering baru simpan dalam botol kedap udara.
sy .
No comments:
Post a Comment