Sunday 3 June 2012

Marshmallow

                                               
  Hello kawan-kawan,



                                      

Marshmallow bnde alah ap tu? . Korng tahu ad jual kat mne? . Eh , dekat giant ad kan? . Ta tahu pegi la cari sendiri kalo malas . Bkk facebook byk orng jual online . Mashmallow ad la bnde yg seronok untok dipegang aikk, bnde nie untok makan ke main? . Bnde sesuai untok dijadi kan hadiah . Marshmallow dan coklat bnde yg lebih kurang je sbb die ad la maknan yg manis kan . Lgi pon kalo marshmallow lebih murah dri coklat . Marshmallow bley didapati dlm pelbagai bntuk , warna dan perisa .Ad perisa coklat , blue berry , stawberi ,anggur n bnyk lgi la . Marshmallow dan coklat bley digabung dengan marshmallow itu disalutkan dengan coklat PEHHHH!!! sedap siot . Kalo nk jadikan hiasan diatas kek pon bley 



               Making Marshmallow
Bahan-bahn bergantung kepada saiz yg hendak anda buat dan potong

  • 1/4 cawan tepung jagung
  • 1/3 cawan confectioner sugar 
  • 21gm gelatin
  • 1/3 cawan air
  • 2/3 cawan gula
  • 1/2 cawan corn syrup (glucose syrup)
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil esen vanilla 
  • Perwarna (ske hati/optinal)
Cara-cara nk buat 
 

  1. Ayak kan tepung  jagung bersama confectioner sugar, biarkan ditepi dahulu.
  2. Satukan gelatin bersama air, biarkan terendam sekejap dlam 4-5 minit . Kemudian masukkan gula,cair kan gula dengan api kecil sehingga gula larut.
  3. Ambil bekas lain, satukan bancuhan gelatin tadi, corn syrup, vanilla, garam dan pewarna. Pukul dengan speed paling laju selama lebih kurang 10-15 minit.
  4. Sediakan loyang lebih kurang 8x8 inci. Sapukan sedikit minyak jgn byk2, kemudian taburkan sedikit  tepung jagung & confectioner sugar tadi. taburkan pada keseluruhan dalm  loyang.
  5. Tuang bancuhan ke dalam loyang, kemudian biarkan mengeras sehingga lebih kurang 2-3 jam.
  6. Bila dah rasa da siap, potong dengan pisau basah ataupun terap dengan acuan yang telah dibasahkan dengan air.
  7. Salutkan dengan lebihan tepung jagung & sugar tadi. Biarkan betul2 kering baru simpan dalam botol kedap udara.
     *Selamat mencuba ini bkn resepi sy ini adalah dri internet dn diolah sedikit oleh 
      sy .  

No comments: